utorak, 19 januar 2021

*** Prognoza ***

Proizvodnja

Autentičan tekst domaćina Radivoja Kuzmanovica

Pečenje rakije

 

Prije stavljanja voća i grožđa na vrenje ja ga dobro operem i izdvojim sve nedozrele,kvarne i oštećene plodove, izdvojim sve koštice i sjemenke zajedno sa sjemenjačom tako da na vrenje stavljam samo potpuno zrele i zdrave plodove koje predhodno dobro izmuljam ili usitnim. Takođe vodim računa da kace(burad) u koja stavljam plodove na vrenje budu potpuno čista. Za vrijeme vrenja obezbjedim da u prostoriji temperatura bude oko 20C stepeni što je idealno za dobru fermentaciju, jer samo kod dobrog vrenja se svi elementi iz plodova pretvore u destilat.

 

Samo od kvalitetnog, potpuno zrelog i zdravog voća i grožđa može se proizvesti  dobra rakija. Dobro je da voće i grožđe sadrži u sebi što više voćnog šećera kako bi se obezbjedili uslovi za dobro vrenje, jer smo kod dobrog vrenja se svi elementi iz voća pretvore u alkohol. Što se tiče same proizvodnje kvalitetne rakije potrebno je izdvojiti sve štetne elemente po ljudski organizam koje sadrži voće.To postižem na taj način što koštice i sjemenjače izdvajam od voća prije stavljanja na vrenje. Nakon završenog vrenja prilikom pečenja dva puta prečišćavam, izdvajam prvenac i patoku tako da hvatam samo srednju frakciju.

    

Proizvedenu rakiju skladištim u drvenim buradima i čekam da odleži najmanje 60 dana da bi se aroma dobro formirala,kao i boja.Poslije je prepakujem u staklenu ambalazu kao finalni proizvod.

 

 

*** Facebook ***

Statistics

Broj pregleda članaka
193012