utorak, 19 januar 2021

*** Prognoza ***

Vrijedni domaćin Radivoje Kuzmanović

Rodjen sam 1951. godine u selo Gusak.opština Prnjavora gdje sam odselio daleke 1966. ali svoje selo nikad nisam zaboravio i uvjek  mu se  vraćam.

Prije oko 30-tak godina zasadio sam mladi voćnjak kao ljubavnu idilu prema prirodi i voću od nekih 200 stabala šljive,od koje najviše bjelice koja nije priznata ni danas u nauci.Iz godine u godinu ovo je preraslo u glavni moj "hobby"  tako da se danas nalazi preko 2650 stabala šljive od kojih se izdvajaju Požegača,Čačanka rodna,Huanita,Helena i ostao je zasad Bjelice.Odmah nakon pet šest godina kad su voćke počele da radjaju počeo sam da spravljam dobru domaću rakiju od svih voćnih vrsta koje uzgajam(Šljiva,Jabuka,Kruška"Karamut" i Groždja).U svim poslovima na poljoprivrednom imanju najveću pomoć imam od supruge Gordane i kćerke Bojane,koja je uvjek pokazivala interesovanje prema tehnologiji spravljanja vrhunske rakije i smatram da će jednoga dana to i stručno,kao i praktično opravdati. 

Sve ovo što radimo,radimo iz uživanja jer volimo da se družimo sa prirodom i ljudima.

Pored dugogodišnje prakse redovno čitam i stručnu literaturu,medju kojom je najkorisnija knjiga "Rakija i rakijski kazani" od prof.dr.Petra Durmana koja je ujedno i prva stručna literatura napisana na Srpskom jeziku i iz nje sam mnogo naučio o proizvodnji kvalitetnog voća i dobre domaće rakije.

 

*** Facebook ***

Statistics

Broj pregleda članaka
193025