utorak, 19 januar 2021

*** Prognoza ***

Geografsko porijeklo

Opština Prnjavor nalazi se u slivu rijeke Ukrine,te obroncima planina Ljubić i Motajice.Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 185 metara. Površina opštine je oko 629,95 km2, a sam grad Prnjavor se prostire na površini od oko 5,5 kvadratnih kilometara. U blizini grada Prnjavora se nalazi banja Kulaši, poznata po svom ljekovitom, prirodnom vrelu mineralne vode.Prnjavor bez obzira na svoju veličinu ima bogatu tradiciju amaterskog kulturnog rada, naročito vezano za pripadnike nacionalnih manjina koje su tamo živjele ili još uvijek žive,a poznat je i po nazivu Mala Evropa.

Jedno od naseljenih mjesta Prnjavora je i selo Gusak na nadmorskoj visini od 210 metara koje se nalazi u zapadnom dijelu opštine u pravcu Banjaluke,te po tom nazivu i ova naša rakija nosi ime "Gusačanka".Zbog dobrih klimatskih uslova,sastava zemljišta i nadmorske visine,ovdašnje sadnice šljiva,prije svega požegača,ranka i bjelica,potom zasadi kruške i jabuke,uvjek su bile veoma cijenjene.Lokalne opštinske vlasti uvijek su stimulisale razvoj privrede posebnim programima za voćare,imali strategiju razvoja voćarstva,a porodica Kuzmanović  je tehnološki unapredila vrhunsku proizvodnju rakije,prije svega rakiju od šljive koja ima geografsko porijeklo.

Vrelo potoka Bogdanovac nalazi se u selu Gusak koji u svom donjem toku mijenja naziv,a poslije protiče kroz grad Prnjavor.Ovaj kraj je oduvijek bio interesantan za izlete.Čist vazduh,dinamičan reljef oduvjek su privlačili ljude iz većih gradskih sredina na odmor u netaknutoj prirodi.

*** Facebook ***

Statistics

Broj pregleda članaka
193008